Tatlılar


Mandalinalı Cheesecake

Bu cheesecake'i ekibimizden ayrılan Tolga Talay'a yaptığımız veda partisi için hazırlamıştım. Biraz uğraşmalı bir tatlı ama çoook lezzetli oluyor. Güle güle Tolga...


Tabanı için:
2 paket bisküvi, zencefilli tarçınlı bisküvileri tercih edin
2 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ

Kreması için:
1000 gram labne peynir
1 su bardağı şeker
2 çay kaşığı vanilya
4 çırpılmış oda sıcaklığında yumurta
1 paket krema
1/2 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
2 mandalinanın ince rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı mısır nişastası

Süsleme için:
1 su bardağı mandalina suyu
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Halka şekilde ince dilimlenmiş mandalina

Labne peynirini süzgece koyun ve en az yarım saat bekletin ki fazla suyunu bıraksın. Kremayı küçük sos tenceresinde ısıtın ve kaynayınca altını kapatıp mandalina kabuklarını ekleyerek soğumaya bırakın. Kremanız soğur ve labne peyniriniz süzülürken tabanı hazırlamaya başlayın. Bisküvileri blenderdan toz haline gelinceye kadar geçirin ve üzerine tereyağ ve şekeri ekleyip karıştırarak 23 cm'lik kelepçeli kalıba kenarlı olacak şekilde yerleştirin ve mutlaka sıkışmasını sağlayacak şekilde bastırarak her yere eşit dağılmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12 dakika pişirin böylece bisküvileriniz sabitlenecek ve hem kolay hem de çok lezzetli bir tabanınız olacak. Süre sonunda fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Artık kremanın yapımına geçebiliriz. Ufak boy bir tencereye iki parmak kalınlığında su koyup kaynatmaya başlayın. Kaynama noktasına gelince altını kısın. Tencereden daha geniş, ısıya dayanıklı büyükçe bir kabın içerisine çırpılmış yumurtayı ve şekeri koyun karıştırarak kabı tencerenin üzerine oturtun. Benmari usulü dediğimiz bu pişirme tekniğindeki püf noktası oturttuğunuz kabın tabanının suya değmemesidir, buna mutlaka dikkat edin. 20 dakika boyunca, tel çırpıcıyla rengi hafif beyazlaşıp koyu bir kıvama gelene kadar, durmaksızın çırpın. Baştan söyleyeyim biraz kol kası istiyor bu işlem :)

Mandalina kabuğuyla demlenen kremayı süzgeçten süzerek bu karışımına ekleyerek çırpmaya devam edin. Ardından sırasıyla mandalina suyu, vanilya tozu ve mısır nişastası ekleyip 5-10 dakika daha çırpın.

Sonra karışımı ateşten alın ve büyük bir tencerenin içine döküp süzdüğünüz labne peynirini ekleyerek orta ateşte çırma teli ile karıştırarak pişirmeye devam edin. Karışım koyulaşmaya başladığında ki çok çabuk koyulaşacaktır  ateşten alın ve tabanın üzerine dökerek spatula ile üstünü düzeltin. Oda sıcaklığına geldiğinde kalıbın üstünü alimunyum folyo ile kaplayın ama üzerine birkaç delik açmayı unutmayın hava alsın ki sulanmasın. Dolapta bir gece bekletin. Ertesi gün tabi bu kadar vaktiniz yok ise en az 3 saat sonra üzerinin süslemesi için pelte hazırlamaya başlayın.

Pelte için de mandalina suyu, şekeri ve mısır nişastasını küçük bir sos tenceresinde karıştırarak orta ateşte pişirin kaynayınca altını kısarak bir 5 dakika daha pişirmeye devam edin. Altını kapadıktan sonra en az 15 dakika kadar oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu arada ara ara karıştırmaya devam edin. MAndalinaların kabuklarını soyup ince halka dilimler halinde doğrayın ve dolaptan cheesecake'inizi çıkarak önce mandalinaları dizin üzerine de pelteyi dökerek tekrar buzdolabina geri koyun.

Cheesecake'in tam kıvamını alması için min 16 saat derler ama ben ilk 2 gün bekletiyorum dolapta ve sonra servis ediyorum inanın çok güzel oluyor. Dolapta 5 gün rahatlıkla durabiliyor.

Yapması biraz zahmetli ama dikkat edilir ise kıvamını tutturamama şansınızın olmadığı bir tarif size. Mandalina yerine portakal veya şekerini arttırarak limonlu da yapabilirsiniz ya da üzerine çilek, frambuaz gibi bambaşka meyvelerle çeşitlendirebilirsiniz. Tercih size kalmış.

Afiyet olsun...


Balkabağı Üzerine Denemeler...

Balkabağı denemelerim devam ediyor. Ama bu balkabağı sevdası nerden geldi böyle demeyin ben eskiden kabak tatlısı yemeyenlerdendim. Bu sene balkabağı ile ilişkim Alaçatı'daki bahçivanımızın bize bahçesinden kocaman bir balkabağı getirmesi ile başladı. Balkabağını ilk getirdiğinde anneme vermeyi düşünsem de yine de kıyamayıp denemeye karar verdim. İyi ki de denemişim çünkü belki de kendim yaptım diye mi yoksa bahçe balkabağı olması nedeniyle mi bilmiyorum ama tadı gerçekten çok farklı oldu. Ondan sonra da yeni tarifler deneyerek nasıl daha güzelini yapabilirim diye uğraşlarım devam ediyor.

Bu yeni tarifi direkt fırında pişirerek yaptım ve fırının verdiği karamelize lezzet inanılmaz oldu. Bu lezzeti kaybetmemek için tahin dökmedim bu sefer, inanın çok seveceksiniz ve yapması gerçekten çok kolay. Hani eskiden nasıl derdik çocuk oyuncağı diye aynen o kadar kolay :)

Fırında Balkabağı Tatlısı

Fırında Balkabağı Tatlısı:

1 kg balkabağı
500 gr. toz şeker
2 çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
200 gr irice dövülmüş ceviz

Tüm malzemeyi fırın kabına yerleştirin ve en az 4 saat kadar bekletin. Sonra 180 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin ve üzerine cevizle servis edin. Bıçak batırdığınızda yumuşaksa tatlınız olmuş demektir.

Ara ara kontrol edin ki fırınınızın gücüne göre üzeri yanmasın ama hafif kızarıklık olsun mutlaka. Resimi özellikle bu açıdan çektim ki kızarma derecesi daha iyi anlaşılabilsin.


Bu tarif ise daha klasik önce tencerede en son üstünün kızarması için fırınlanan ve Akdeniz usulü tahinle servis edilen tarzda. Tahin inanılmaz yakışıyor, seviyorsanız mutlaka deneyin.

Tahinli Balkabağı
 Tahinli Balkabağı Tatlısı:
1 kg balkabağı
500 gr. toz şeker
2 çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
200 gr irice dövülmüş ceviz
İstenirse üzerine tahin

Geceden tencereye bal kabağı, şeker, tarçın ve karanfili koyup sabaha kadar bekletin. Balkabağı suyunu verecektir.

Ertesi gün kısık ateşte yarım saat kabağı pişirip fırın kabına alın ve 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika üzeri çok hafif kızarmaya başlayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Soğuduğunda ceviz ve tercihe göre tahin ile servis edebilirsiniz. Tarçın ve karanfilin tatlıya kattığı lezzete inanamayacaksınız.

Biraz da Kek Yapalım...

Islak kek, havuçlu kek ve çikolatalı kek en sevdiğim kekler arasındadır. Bir pazar günü hangisini pişirsem diye düşünürken niye hepsi birden olmasın dedim ve bu tarif doğru.
Bu keki işe de götürdüm ve çok beğenildi, yine bir ilk deneme ama GT tarafından lezzeti tescillendi :)


Havuçlu Kek:
1,5 su bardağı (300gr) un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz tarçın
3/4 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı beyaz şeker
1 su bardağı kahverengi şeker
4 adet yumurta
Taze rendelenmiş eser miktarda muskat
2 çay kaşığı vanilya
350 gram ince rendelenmiş havuç (soyulmamış ağırlığı 450 gram)
150 gram ceviz içi
100 gr çikolata parçacağı
15 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için eser miktarda

Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Ceviz içlerini yağsız tavada orta ateşte (veya bir tepsiye yayarak fırında) 10-15 dakika boyunca kavurun. Ateşten alıp tereyağını ve tuzun yarısını ekleyin ve bütün cevizlere bulanana kadar karıştırın. Soğumalarını bekledikten sonra iri parçalar halinde doğrayın ve bir kenara ayırın. 25 cm çapındaki bir kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve kenara ayırın.

Büyük boy bir karıştırma kabında unu, tuzun geri kalanını, kabartma tozunu, tarçını ve muskatı karıştırın. Diğer bir karıştırma kabında yumurtaları ve şekerleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Sıvı yağı ve vanilyayı ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar tekrar karıştırın. Kuru malzemelerin olduğu kabın ortasında bir boşluk açıp ıslak malzemeleri azar azar ekleyin ve un parçaları kaybolana kadar karıştırın. Rendelenmiş havuçları ve cevizleri de ekleyip son kez karıştırın ve kalıba dökün. Kalıbın tabanını tezgaha birkaç kez vurup hamurun içindeki hava kabarcıklarını çıkartın. 180 derecede 55 dakika boyunca (veya kekin ortasına soktuğunuz kürdan kuru çıkana kadar) pişirin.

Hafif nemli ve çok lezzetli bir kek sizi bekliyor. Haydi mutfağa...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder