Ana Yemekler

Hayat kurtarıcı yemekler...
Pişirmesi bu kadar kolay ve servisi de bir o kadar havalı başka yemekler var mıdır gerçekten henüz bilmiyorum. Tuz oranını ayarlamak ile ilgili sorun olmaz ise lezzeti tutturamama misafirlerinizi etkileyememe şansınız bu iki yemek için yoktur.

Biri tavuk severler için bir diğeri de kuzu severlere. Gerçekten ikisi de son derece kolay ve lezzetli.

Fırında Tavuk
 Fırında Tavuk

Bir bütün organik tavuk
Kereviz sapı
Patates
Havuç
Taze soğan
Kuru soğan
Sarımsak
Tuz karabiber
Bir dal biberiye
1 adet kesme şeker
Zeytinyağ
Limon



Tavuğu yıkadıktan sonra limon suyu, tuz ve karabiber ile iyice ovun. Sonra iri iri doğradığınız ve tuz/karabiber/zeytinyağ ile lezzetlendirdiğiniz sebzelerle tavuğun içini doldurun. Şekeri de içine eklemeyi unutmayın.

Bütün halde doldurulmuş tavuğu ve dışarıda kalan tüm sebzeleri fırın poşetine koyun ve hiç su eklemeden poşetin ağzını bağlayıp bir çatalle delin. 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 2 saat üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Servis tabağına alın ve poşetten yemeği çıkararak servis edin.



Fırında Şaraplı Tavuk
Fırında Şaraplı Kuzu

Kemiksiz kuzu eti
Kuzunun kemiğini ayrıca isteyin kasaptan pişirirken lezzeti arttırmak için kullanacağız.
Havuç
Taze soğan
Taze sarımsak
Tuz / Karabiber
1 adet kesme şeker
Küçük şişe beyaz şarap
1 tatlı kaşığı nişasta, sosu koyulaştırması içindir.

Et için kasabınızla görüşerek bir tercih yapın, ben Günaydın Kasap'ı tercih ediyorum ve önerdikleri etlerde bugüne kadar hiç mahçup olmadım. Güveç tenceresinde etlerin her iki yanını da mühürleyin ve tüm malzemeyi tencereye ekleyip 200 derece ısıtılmış fırında 3 saat pişirin. Servis tabağına alırken kuzunun kemiğini ayırmayı unutmayın.

Etlerin lime lime olduğunu ve beyaz şarabın inanılmaz bir aroma kattığını denemeden göremezsiniz. Mutlaka tavsiye ediyorum.

Trüf Mantarlı Bonfile ve Karamelize Soğanlı Patates...

Londra'dan aldığım trüf mantarı kreması ile bir tarif. Bu kremayı artık Macro Center'larda bulabilirsiniz. Sizin gerçekten birşey yapmanıza gerek krema o kadar lezzetli ki başarısız olma şansınız yok, lezzet garantilidir.

4 parça bonfile
Bonfile başına birer tatlı kaşığı trüf mantarı kreması
4 çorba kaşığı krem peynir, La Vache Qui marka
1 çay bardağı kırmızı şarap
Zeytinyağ / Tuz / kararbiber

1 kilo taze patates, haşlanmış
4 büyük boy soğan
1 çorba kaşığı şeker
2 diş sarımsak, dövülmüş
Fesleğen ince kıyım
Zeytinyağ / Tuz /karabiber

Kızgın tavada etleri tuz ve biberle lezzetlendirip yüksek ateşte her iki yanına da ikişer dakika kadar mühürleyin ve 180 derece sıcak fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Pişme seviyesini kendinize göre ayarlayabilirsiniz ama önerim çok pişirip kurutmayın.

Etler pişerken ayrı bir tavada zeytinyağında zeytinyağlık (irice yarım ay şeklinde)doğranmış soğanları ve şekeri renkleri kahverengileşinceye kadar kavurun. Sarımsakları atın ve 1 dakika sonra haşlanmış patatesleri tuz ve karabiberi ekleyin. 2 dakika daha kavurmaya devam edip altını kapatın ve taze fesleğenleri üzerine serpip beklemeye alın.

Etler pişerken ızgara yaptığınız tavaya şarabı alın ve tavanın dibini iyice kazıyarak yaklaşık 5 dakika yüksek ateşte alkolünün gitmesini sağlayın. Sonra bu sıvıyı süzgeçten geçirerek pürüzsüz kıvamda bir sıvı elde edin ve bir sos tenceresine alın. Krem peynir ve trüf mantarı kremasını da sos tenceresine alarak peynirlerin çok kısık ateşte erimesini sağlayın. Sosu mutlaka en sona tam servisten önce yapmalısınız çünkü prüzsüzlüğünü kaybetmemesi için beklememesi gerekir. Sosunuz da hazır olduğunda etlerin üzerine dökerek yanında patatesle servis edebilirsiniz. Çok ufak tefef püf noktalarına dikkat ederek harika bir lezzet elde edeceksiniz. Yazarken karnım acıktı :)

Sevgililer Gününe Özel Lezzetler...

Bugüne sevgiliye özel kutlamak yerine sevgi duyduğunuz herşey için kutlama yaparak daha dolu ve mutlu bir gün haline getirebilirsiniz. Beni senelerdir ilk babam arar ve kutlar, ben onun en küçük sevgilisiymişim. Çünkü benden önce annem ve ablam var :)

Bu sene de yine ilk babam aradı, öğlende iş arkadaşlarımla kanatçıda kutladık. Eee tabi assolistler sona demişler, gece de ayrıca bir kutlama yaptık.

Eve ancak 8'e doğru vardığım için hafif ve kolay bir menü yaptım, hayat kurtarıcı.

Eve varır varmaz, önce üstümü değiştirdim ve hazırlıklara başladım. Londra'dan getirdiğim peynirler sol baştan sırayla Parmesan, Brie ve Olgunlaştırılmış Keç Peyniri. Yine Londra'dan getirdiğim peynirin yanında yemek üzere vişneli özel bir sos, kraker, brandy butter, karamelize soğan. Cevizler ise yurdum malı Aydın İpek Hanım Çiftliğinden. Hepsini Peynir tahtasına dizdim, kızmayın ama bu tahtayı da Londra'dan getirdim :)

Hazır Atıştırmalıklar
 Burada amaç sevdiğiniz peynirler ve yanına yakışacak atıştırmalıkları biraraya getirmek aslında. Dolayısıyla bu tabağı rakıya uygun hale getirebilir ve beyaz peynir, cacık, acılı ezmelerle çeşitlendirebilirsiniz. Biz bu gece için İspanya'dan getirdiğimiz Kav'ı tercih ettiğimiz için bu peynirler çok yakıştı. Brandy butter yerine evinizde sizde özel tereyağı yapabilirsiniz kolaylıkla, mesela bir diş rendelenmiş sarımsak ve ince kıyım taze fesleğen / dereotu ile karıştırıp ekmek üstüne sürerek servis edebilirsiniz.

Atıştırmalıklardan sonra hafif bir yemek olması için karides ve kalamar tempura hazırladım. Hem herhangi bir ön hazırlığı olmadığı için çok kısa sürede yapılabiliyor hem de karides ve kalamarları iyi bildiğiniz bir balıkçıdan alırsanız başarısız olma ihtimalinizin olmadığı bir yemek. Alırken kalamarları ben soslanmış  olanlardan alıyorum, eğer bulamıyorsanız bir şişe soda ve bir çorba kaşığı şekerde kalamara 2 dakika kadar masaj yapın ki gerginliğini atsın :) Sonrasında da bir çay bardağı kadar süt ilave edip en az 2 saat dinlendirin. Ayrıca bu yemeği balık menülerinizde başlangıçlar arasında da servis edebilirsiniz.

Karides ve Kalamar Tempura
 Karides ve Kalamar Tempura:
Kişi başı 4er adet jumbo karides
Kalamar 300gr.
1 bardak süt
1 çay bardağı un ve galete unu karışımı
Tuz karabiber
Kızartmak için sıvıyağ

Karides ve kalamarları sütü koyduğunuz bir kaba alın, her taraflarının sütle ıslanmasını sağlayın. Sonra süzgeçle süzün. Un ve galete unu  karışımına tuz, karabiber ekleyin genişçe bir kaba harcı alın ve üzerine karides kalamarları dökün her taraflarının unlu karışıma bulanmasını sağlayın. Sonra kuru bir süzgece alın ve fazla unun silkerek gitmesini sağlayın. Kızgın yağda 4 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Yanında küçük bir kaseye soya sosu koyarak servis tabağına alarak servis edebilirsiniz.

Ruh İkizleri Aylin ve Alaettin'e...

Başlangıçlar sayfasında değinmiştim Aylin ve Alaettin'e kaçıranlar için kısa bir özet. Hayatta bazı güzelliklere geç sahip olmuş ama bunun değerinin farkında olan ve birbirlerine sıkıca tutunan bir ikili onlar. Alaettin'le tanışma yemeğimizdeki başlangıçları ilgili bölüme yazmıştım, şimdi sıra ana yemeğimizde.


Fıstıklı Pirzola ve Kuzu Şiş
 Fıstıklı Pirzola ve Kuzu Şiş:

Kişi başı 2 pirzola ve 2 şiş
Toz antep fıstığı
Tuz / Karabiber

Marine sos için;
1 çorba kaşığı sirke
Yarım ince doğranmış soğan
1 diş dövülmüş sarımsak

Marine sosu bir kapta karıştırın etleri içine alıp en az 2 saat buzdolabında pişirmeden önce de dolaptan çıkarıp bir saat dışarıda dinlendirin.

 Marine sosdaki sirke içindeki asit sayesinde etin çürümesini yani yumuşamasını sağlar. Soğan ve sarımsak da lezzetleriye bu sürece katkıda bulunurlar. Etleri pişirmeden önce sosdan alın ve etlerin üzerinde soğan sarımsak parçası kalmamasına dikkat edin yoksa bu parçalar ızgarada yanar ve kötü bir tad bırakır. Etleri tuzlayıp karabiberledikten sonra kızgın bir tavada yüksek ateşte her bir tarafı 2şer dakika kadar sadece mühürlenecek şekilde ızgara yapın. Bu arada da fırınızı 180 dereceye ayarlayın. Etleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinin üzerine dizin ve fırına verin. Yaklaşık 20 dakika sonra fırından çıkarın ve toz fıstık serperek servis edin. Eti yüksek ateşte mühürleyip fırına atarsanız tüm suyu dolayısıyla lezzeti içinde kalarak fırında pişecektir. Çok pratik olan bu yöntemi şiddetle öneririm. Servis ederken pirzolaların hakkını verebilmek için elle yemek gerektiğinden kemiklerine alimünyum folyo sararsanız herkes daha rahat edecektir. Afiyet olsun.

Cheeseburger ile Maç Keyfi Bir Başka...

Haftasonu Bursaspor - Galatasaray maçı vardı. İnsan koyu Galatasaylı olup bir de Bursalı olunca işler karışıyor tabi :) Bursalı yanım kabarsa da yine de yenilgiyi hazmedemiyor insan. Benim için en ideali berabere kalmaları olsa da Bursam yendi, hem de 15.000 kadın ve çocuk seyirci önünde.

Bizde maç menüsü yapalım dedik ve aklımıza ilk burger, patates ve bira üçlüsü geldi. Bu benim ilk burgerim ama inanın hiç pişman olmayacaksınız. Yerken parmakları zor kurtardık diyebilirim :)

Cheeseburger ve Patates Aşkına
 Cheeseburger ve Patates Aşkına:
1 Porsiyonluk köfte için;
120 gr. yağlı köftelik dana kıyma
Yarım soğan rendesi
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
1 dilim ekmek içi, blenderda çekilmiş
1 küçük diş sarımsak rendesi
Cheddar peyniri
Tuz / Karabiber

Bazlama / Hamburger ekmeği
Ballı Hardal ve Körpe roka

1 porsiyonluk sos için;                                     Fırında patates için;
5 adet shitake mantarı, jülyen kesilmiş             1 kilo tatlı patates                   
Yarım soğan, jülyen kesilmiş                            5 dal taze kekik
Kornişon turşu, doğranmış                                1 dal biberiye
1 çay kaşığı şeker / Tuz                                   2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı                                 Tuz / Karabiber

İşe bu tarifte en uzun süren fırın patates yapımı ile başlayalım. Ben bu tarif için İpek Hanımın Çiftliğinden aldığım tatlı patatesleri kullandım. Bu patatesi tattıktan sonra bizim bildiğimiz patateslere nasıl geri dönebilirim bilmiyorum çünkü gerçekten lezzetleri inanılmaz. Tatlı patatesi Jamie Oliver'da çok kullanırdı ama benim ilk tanışmam sağolsun İpek Hanım Çiftliği ile oldu ve bundan sonra kendisiyle samimiyeti arttıracağım kesin :)

Patatesleri kalem kalem doğrayın ve bir kapta ince kıyılmış kekik, biberiye, zeytinağı, tuz ve karabiber ile harmanlayıp 180 derece önceden ısıttığınız fırında yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizerek pişmeye bırakın. 35 - 40 dk civarında yeme de yanında moduna gelecekler.

Köfte malzemelerini bir kabın içinde iyice yoğurun ve yuvarlak olarak şekillendirin. Ölçülere sadık kalırsanız 150 gr'lık kocaman burger köfteleriniz olacak. İsterseniz oranlama yaparak ölçüleri azaltabilirsiniz ama inanın büyük hamburgerler çok iştah açıcı görünüyor.

Köfteleriniz hazır olunca pişirmeden önce bir süre dinlendirmeniz iyi olur, bu sürede de mantarlı ve karamalize soğanlı sosunuzu hazırlayın.

Sos için tavayı ısıtın ve ısınan tavaya zeytinyağını döküp önce soğanları şeker ve tuzla birlikte kavurun, soğanlar iyice kavrulup içine koyduğunuz şeker sayesinde karamelize olmaya başlarken içine mantarları da ekleyin ve 5 dakika daha kavurup ocağı kapatın ve içerisine kornişon turşuları atıp bir karıştırın.

Şimdi sıra dinlenmiş olan köftelerini pişirmekte, dinlendirmek bir püf noktasıdır etin sulu kalmasını sağlar. Köfteleri eğer mutfağınızda varsa çizgili bir tavada yapmanızı tavsiye ederimki köftenin üzerinde çizgiler oluşsun, hatta benimki döküm bir tava. Döküm malzeme yüksek ısı derecesine ulaşır ama ısıyı az geçirdiği için yemeğin düşük ısıda uzun sürede pişmesini sağlayarak lezzete lezzet katar. Her mutfağa lazım diyorum : ) Köftelerin her bir yanını 3-4 dakika kadar pişirin ve son 1 dakika bir dilim cheddar peynirini koyup tavanın üzerini bir kapakla yada folyo ile kapatın ki peynir erisin ve köfteye karışsın.

Köfteler hazır olunca artık bir voltran gibi tüm parçaları biraraya getirerek cheeseburger'ı yapmak kalıyor geriye. Ben bazlama vardı evde ondan bir taban oluşturdum ama bazlama yerine hamburger ekmeği ile de olur ama tavsiyem uno'nun ekmekleri yerine fırınlardan daha büyük boylarda özel hamburger ekmeği almanız veya ille yuvarlak olsun diye kendinizi kısıtlamayın taban oluşturabileceğiniz farklı ekmeklerle de yapabilirsiniz, yaratıcılık size kalmış :)

Bazlamanın bir yüzünü köfteleri pişirdiğim tavaya hafifçe bandırdım ki lezzetlensin, hafif yağını alarak ıslanması yeterli. Sonra ballı hardalı ekmeğe sürün, ballı hardalı bulmak artık çok daha kolay ama bulamazsanız hardalla da olur ama ballı hardalla bir başka oluyor. Hardaldan sonra ekmeğin üzerine körpe roka yapraklarını gelişigüzel yerleştirin ve üzerine sosu yayın. Veee sosun üzerine köfteyi koyup eğer bir acıseverseniz üzerine jalapeno ile son noktayı koyabilirsiniz.

Yanına fırın patates ile burger tabağınız hazır. Bira eşliğinde güzel maçlar dileğiyle...


1 yorum: