Makarnalar

Bir İtalyan mutfağı sevdalısı olarak işe el yapımı makarna ile başlayalım derim. İşte size denenmiş ve çok başarılı bir makarna hamuru tarifi. Ardından da sevgilime yaptığım makarnalardan çeşit çeşit tarifler size, benim sevgilim zor beğenenlerdendir o yüzden bu lezzetlerin hepsi garantilidir :)

El yapımı Fettuccine
Makarna Hamuru:

100 gr un
1 yumurta
bir tutam tuz
1 çay kaşığı zeytinyağı

Ölçüler bir kişiliktir, makarnayı kaç kişi için yapıyorsanız ölçünüzü buna göre arttırarak ayarlayabilirsiniz. Örneğin 2 kişi için 200gr un, 2 yumurta ve 2 çay kaşığı zeytinyağı.

Tüm malzemeyi karıştırıp homojen ve sert bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin. Makarna yapma makinasında hamuru inceltip kestikten sonra resimdeki gibi taze makarnalarınız hazır demektir. Hamuru keserken yapışmaması için unlamayı atlamayın. Hamuru keserken fettuccine kesimi tercih edin, spaghetti için hamuru incelttikten sonra iyice kurumasını beklemeniz gerekir yoksa spaghetti kesimde hamur yapışır zorlanırsınız. Riske girmeyin derim.

Bol tuzlu kaynar suya makarnaları atarken mutlaka iyice silkeleyin ki fazla unlarından arınsın yoksa lapa kıvamında olur ki bunu hiç istemeyiz. Taze makarnanın aldente kıvamında olabilmesi için sadece 4 dakika haşlanır ve süzülür.

Süzdüğünüz makarnayı aşağıdaki tariflere göre soslandırarak enfes el yapımı taze makarnalar hazırlayabilirsiniz. Ölçüler 4 kişiliktir, kişi sayısına göre arttırabilirsiniz. Lezzetlerin hepsi denenmiş ve çok beğenilmiştir ama mutfak sizin zevkinize göre istediğiniz şekilde ölçülerle, malzemelerle oynayarak tariflere kendinizi de katabilirsiniz.

Tuzu hep deniz tuzu karabiberi de taze çekerek kullanın, lezzeti farklılaştırdığına emin olabilirsiniz.

El Yapımı Pesto Soslu Spaghetti



Pesto sos için;
1 paket fesleğenin yaprakları
1 avuç çam fıstığı
3 diş sarımsak
1 fincan zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeyi blender'da püre haline getirin.
Haşladığınız spaghetti'yi süzdüğünüzde tencereye sosu koyun ve bir miktar daha zeytinyağ ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Üzerine haşlanmış makarnayı dökün ve karıştırarak sosun tüm makarnaya dağılmasını sağlayın. Makarnayı servis ederken üzerine rendelenmiş parmesan serpmeyi sakın unutmayın. Çok hafif ve çok lezzetli, emin olun hazır pesto soslardan da lezzeti çok farklı. 


Pancetta ve Sarımsaklı Spaghetti

Tam bir İtalyan klasiği...



1 paket pancetta, domuz eti yemem derseniz pastırma ile de çok güzel oluyor.
2 diş sarımsak
Parmesan rendesi
2 kaşık krem peynir, la vache guirit marka ile kıvam çok daha güzel oluyor aklınızda olsun.
Zeytinyağ, tuz, beyaz toz biber
Maydanoz, ince kıyım

Wok tavada jülyen doğradığınız pancettaları zeytinyağda 2-3 dakika dövülmüş sarımsak ile birlikte kızartın. Krem peyniri ekleyip kısık ateşte erimesini bekleyin. Eridiğinde haşladığınız makarnayı ekleyin parmesanı bolca serpin. Tuz ve beyaz taze çekilmiş karabiber ile lezzetlendirin. Maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.


Karidesli ve Kabaklı Deniz kabuklu Makarna

Deniz mahsullu makarnalara bu makarna türü çok yakışıyor, konseptine uygun...



1 paket karides
2 adet sakız kabak, verev doğranmış
1 avuç kurutulmuş ve zeytinyağında bekletilmiş domates
Taze fesleğen, ince kıyım
1 çay bardağı beyaz şarap
1 kaşık krem peynir, La vache guirit marka
2 diş sarımsak
Zeytinyağ, tuz, karabiber
Parmesan rendesi

Kabakları zeytinyağda 5 dakika soteleyin ardından karidesleri ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek 3 dakika kadar daha sotelemeye devam edin. Kurutulmuş domatesleri jülyen doğrayıp şarap ile birlikte wok tavaya ilave edin. Şarap kaynamaya başladığında krem peyniri ilave edin. Tuzunu ve taze çekilmiş karabiberini ilave edin ve krem peynir eridiğinde haşladığınız makarnayı ekleyerek karıştırın. Ateşi kapatın fesleğenleri üzerine serpip son bir karıştırarak tabaklara alın ve parmesan rendesi ile servis edin.


Spaghetti Bolognese

500 gr. kıyma                         
2 adet domates
1 soğan                                
1 dal biberiye, fesleğen
1 havuç                                 
1 bardak kırmızı şarap
2 kereviz sapı                       
Toz parmesan
3 diş sarımsak                               
1 adet kesme şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı                
Tuz / Karabiber

Soğan, havuç ve kereviz saplarını blendar'da çok ince kıyım yapın. Güveç tenceresini ısıtın ve zeytinyağını koyup ince kıyılmış sebzeleri 3 dakika kavurun. Kıyma ve dövülmüş sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma kavurulunca domatesi püre haline getirin ve ekleyin. Domateslerin rengi yeterli değil ise 1 tatlı kaşığı salça ilave edebilirsiniz. Tuzunu, karabiberini, şekerini, şarabı ve dalıyla biberiyeyi sosa ekleyip 180 derece ısıtılmış fırında kapağı kapalı olarak 2 saat pişirin. 

Pişme esnasında kapağını açarak birkaç kez sosu kontrol edebilirsiniz. Sosun yoğun kıvamlı olmasını ama kurumamasını istiyoruz. Sürenin sonunda güveç tenceresini ocağa alın ve haşlanmış taze makarnayı ekleyin. Toz parmesanı üzerine dökerek 1 dakika tüm lezzetlerin iç içe geçmesini sağlayın ve ocağın altını kapatırken ince kıyım fesleğeni ekleyin. Üzerine parmesan dökerek servis yapın. 

Toskana usulü bu enfes sosun sırrı güveç tenceresinde uzun süre pişmesidir. Şarabın bıraktığı arama sosa inanılmaz bir lezzet katıyor.

 Jumbo Karidesli Fettuccine

500 gr. körpe ıspanak 1 paket shitake mantarı
2 diş sarımsak
Krem peynir, la vache qui marka
Toz parmesan
Muskat rendesi
Balsamik sirke
Zeytinyağ
Tuz ve Karabiber

Mantarları az yağda ve yüksek ateşte kavurun, yumuşayınca ıspanakları ve dövülmüş sarımsakları ekleyip 5 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve muskat rendesi ile lezzetlendirip altını kapatın. Ayrı bir tavada yine az zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı balsamik sirkeyi kızdırın. Tuzlayıp biberlediğiniz jumbo karidesleri her bir yüzeyi ikişer dakika olacak şekilde kızgın tavada ızgara edin. Hazırladığınız ıspanaklı karışıma krem peyniri ekleyin ve eriyince haşladığınız makarnaları ve toz parmesanı ilave edip karıştırın. Makarnanızı tabağa alın ve ızgara yaptığınız jumbo karidesleri üzerine koyun. Balsamik sirke yağla birlikte kızarken keskin bir koku verir çünkü sirkesi yoğunlaşır ve geriye aromatik lezzeti kalır ve bu lezzet karidese inanılmaz yakışır. Bu makarnayı özel yemeklerinizin menülerinde tercih edebilirsiniz, hem şık hem de çok lezzetli. Ben bir kutlama gecemizde yapmıştım ve gönlünü fethettim :)

Doldurulmuş Taze Makarnalar...


Aynı makarna hamuru ile ravioli, tortellini gibi içi doldurulmuş farklı makarnalar da hazırlamak mümkün. Bu benim ilk ravioli denemem, tadı çok iyi olduğu için siteye eklemeye karar verdim ama farklı lezzetlerle denemeye ve el alışkanlığı kazanmaya devam edeceğim. İlk yaptığım için klasik bir ravioli seçtim ıspanak ve ricotta peyniri birbirine çok yakışan bir ikili ve İtalya'da en yaygın ravioli iç malzemeleridir. Ricotta taze lor peynirine çok benziyor, bulamazsanız lorlada yapabilirsiniz.

 Ispanak ve Ricotta Peynirli Ravioli:

Yarım demet körpe ıspanak
250 gr ricotta peyniri
50 gr toz parmesan peyniri
Taze adaçayı yaprakları
2 diş sarımsak
Zeytinyağ

Hamuru yukarıda tariflediğim şekilde aynen hazırlıyorsunuz sadece makarna için kesmiyorsunuz. Makinada yaptığınızda yaklaşık 10 - 12 cm'lik geniş şeritler elde ediyorsunuz zaten. Bu geniş şeritleri bol unladığınız tezgahınıza yayın. İç malzeme için ince doğranmış ıspanak, rioctta peyniri, parmesan peyniri, dövülmüş sarımsakları ve tuz karabiberi bir kapta karıştırın. Tezgaha yaydığınız hamurun yarısına 4'er santimlik aralıklarla birer tatlı kaşığı iç malzeme koyun. Hamurun diğer yarısını alı ve iç malzemeli yarının üzerine kapatın. İç malzeme ile doldurduğunuz kısımların etrafını varsa 4 santimlik kalıpla yoksa bardak ağzı ile kesin ve resimde gördüğünüz gibi alt üst iki hamuru parmaklarınızla iyice bastırarak birbirine yapıştırın. 

Ispanak ve Ricotta Peynirli Ravioli

 Bol tuzlu kaynar suya raviolileri atın ve sadece 5 dakika pişirin. Suyun üzerine çıktıklarında zaten olmuş demektir. Bu arada küçük bir tavada da zeytinyağını birkaç dal taze adaçayı yaprağı ile kızdırın. Bu tarifteki en püf noktası raviolileri sudan alır almaz bir kağıt havlu üzerine alınki fazla suyu emilsin. Sonra tabağa alın ve zeytinyağını üzerine dökün ve servis edin. Adaçayının verdiği koku ricotta peynirinin yumuşaklığı ve parmesanın lezzeti çok güzel bir karışım oluyor. Afiyet olsun.